marți, 24 noiembrie 2015

Fotbalul trait la 0 grade Celsius

Zenit Saint Petersburg, club înfiinţat în 1925, se află la apogeul existenţei sale. Echipa care în anii 90' se zbătea pe la mijlocul clasamentului a ajuns să se lupte an de an pentru supremaţia în prima ligă din Rusia. Nu poţi vorbi despre Zenit fără să aminteşti de sponsorul echipei şi al Ligii Campionilor. Gazprom a cumpărat echipa în 2005, iar banii au curs în conturile echipei pe parcursul anilor, Zenit dezvoltând un apetit pentru trofeele interne şi internaţionale.

Din totalul celor 17 cupe câştigate de-a lungul existenţei sale, 11 au fost obţinute în "era Gazprom" : patru campionate (2007, 2010, 2011-2012 2014-2015), o cupă a Rusiei (2009-2010), trei Supercupe ale Rusiei (2008, 2011, 2015-2016), Cupa UEFA (2007-2008), Supercupa UEFA (2008-2009) şi Matchworld Cup (2012). Clubul sponsorizat de gigantul de gaze naturale a cumpărat fotbalişti precum Hulk (55 de milioane de euro), Axel Witsel (40 de milioane de euro), următoarea ţintă a investiţiilor celor de la Gazprom fiind noul stadion din oraş, care va avea o capacitate de 67.000 de locuri, urmând a fi inaugurat în 2016.

Pe cine urăsc mai mult fanii lui Zenit: ŢSKA Moscova sau Statele Unite ale Americii?
Petrovsky, stadionul pe care Zenit îşi joacă meciurile de “acasă”, se află la 20 de minute de mers pe jos de centrul oraşului. Nevsky prospekt, principalul bulevard, te întâmpină cu “Zenit Arena”, magazinul oficial al suporterilor. Fanii echipei pot fi zăriţi la fiecare pas în oraşul cu cinci milioane de locuitori. Ruşii produc de la pixuri, brichete, ochelari, shot-uri, încărcătoare de telefon personalizate cu Zenit, până la articole vestimentare cu echipa favorită.

Dacă îi întrebi pe fanii lui Zenit pe cine urăsc mai mult, între TSKA Moscova şi S.U.A, îţi vor răspunde fără să ezite de echipa din capitala Rusiei. Rivalitatea în rândul suporterilor celor două echipe e mare, date fiind incidentele dintre cele două galerii, pe plan sportiv cele două luptându-se pentru titlu în fiecare an.
Da. Atacantul vedetă al lui Zenit îi face concurenţă serioasă preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aspect care nu miră pe nimeni ţinând cont de aportul pe care brazilianul îl are în fiecare meci. Atacantul se bucură de standing ovation la fiecare corner executat, iar brazilienii care vin să-l vadă pe masivul fotbalist sunt prezenţi sub forma unor enclave pe stadion. Hulk oferă un melanj seducător de driblinguri, şuturi şi pase decisive care fac deliciul fanilor. Cei din Saint Petersburg au doi zei: Hulk şi Putin.

Cum cobori din metroul de la staţia Sportivnaya, zăreşti Stadionul Petrovsky pe o insulă mică. Nu e de mirare poziţionarea stadionului. Lenin plănuia ca frumoasa insulă Vasilievskiy, care se află în vecinătatea stadionului, să devină o mică Veneţie. La zero grade celsius, ruşii se încălzesc cum ştiu mai bine, cu vodka şi samagon (băutură tradiţional rusească, asemănătoare rachiului românesc). Cum Rusia va fi gazda Campionatului Mondial din 2018, una dintre problemele majore care apasă pe organizatori şi pe suflarea fotbalistică mondială e rasismul, iar fanii lui Zenit contribuie din plin la această criză. Xenofobia şi rasismul sunt des întânite în randurile galeriei campionilor. E binecunoscut incidentul nefericit în care a fost implicat Roberto Carlos în 2011, pe atunci la Anzhi, când un fan al lui Zenit a aruncat cu o banană spre fosta legendă a lui Real Madrid.
Alexey Rumyantsev, unul dintre liderii galeriei, a catalogat pe atunci incidentul ca fiind o glumă proastă a unui fan, în niciun chip un gest rasist. Mai mult, jucătorii de culoare nu sunt agreaţi în echipa din Saint Petersburg de galerie. Acelaşi Rumyantsev a comentat pe acest subiect: "Rasism? Nu. Am fost învăţat în şcoală că: negrii ar trebui să locuiască în Africa, indienii, ce a mai rămas din ei, în America, iar chinezii în Asia. Se pot vizita între ei, dar doar atât. Nu vreau ca periferia oraşului să arate ca Nigeria, Baghdad sau altceva".

Galeria lui Zenit se transformă într-un zid alb în timpul meciurilor, fanii fiind îmbracaţi toţi în culoarea purităţii. În scurt timp, galeria ruşilor devine un mix. Suporterii la bustul gol şi în pantaloni scurţi sunt la ordinea zilei pe Petrovsky. Cu un lot în valoare de 191 de milioane de euro, strălucesc jucători ca Hulk, Axel Witsel, Danny şi Dzyuba. În sezonul actual, Zenit ocupă locul patru, după 16 etape, cu 29 de puncte, la şapte puncte distanţă de liderul TSKA Moscova. Clubul deţinut de gigantul Gazprom domină grupa H a Ligii Campionilor cu maximum de puncte după patru etape. Echipa din al doilea cel mai mare oraş al Rusiei a luat un avans mai mult decât liniştitor, de şase puncte, în faţa principalei urmăritoare Valencia.

autor Dan Mirea
sursa www.prosport.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu