luni, 26 octombrie 2015

Sutul supersonic

A marcat de doua ori la doua Campionate Mondiale pentru Romania, a murit cu cateva luni inainte sa vada cum o generatie de aur a nationalei straluceste in America, a fost un atacant temut in Romania si in Europa si a facut istorie atat ca jucator cat si ca antrenor.

Stefan Dobay s-a nascut in imperiul Austro-Ungar, in Ujszentes (azi Dumbravita, din judetul Timis), dar a inceput fotbalul la Timisoara, unde intre 1925 si 1926 a jucat pentru Sparta CFR. In 1926 a venit la Banatul, iar in 1930 s-a transferat la Ripensia, unde timp de 10 ani a uimit o lume intreaga. Cu 127 de goluri in 153 de meciuri, sutul lui Dobay a devenit legendar in Europa.

In aceasta perioada a jucat de 41 de ori la nationala, marcand de 19 ori si a fost obligat sa duca in spate si o legenda cu care foarte multi copii nascuti in ultimii 30 de ani in Romania au fost crescuti.
Legenda despre Dobay spune ca in urma unui pariu excentric facut in timpul anilor ’30, acesta a fost pus sa suteze la poarta unde in locul unui goalkeeper a fost pusa o maimuta sau o gorila, acum depinde cine a spus povestea. Sutul sau extrem de puternic ar fi ucis maimuta. Povestea este insa falsa, insa jucatorul nu a putut niciodata sa scape de ea.

Mai ales ca exista o alta poveste reala privind forta sutului sau. Intr-un meci cu Juventus Bucuresti, Dobay  sau Calul, cum era poreclit, a tras atat de puternic incat a rupt plasa portii.

Cibi Braun, capitanul lui Juventus Bucuresti, descrie mult mai bine acel episod: “In minutul 8, Ghita Ciolac l-a deschis splendid pe Dobay, iar Calul a pornit-o in galop! Apoi, dupa ce a scapat si de Nicky Petrescu, de la vreo 10 metri si-a expediat ghiuleaua spre poarta lui Enderffi. Ei bine, dragii mei, sutul acela n-a fost sut, ci un adevarat trasnet! Mingea a spart plasa portii si a ieșit afara. Pot sa va spun cu mana pe inima ca toata viata mea n-am intalnit o lovitura atat de puternic. Balonul a trecut ca ghiuleaua din tun si pe oricine l-ar fi intalnit in cale cred ca l-ar fi doborat la pamant. Tribunele au inceput sa aplaude cu frenezie.”

sursa eusunt12.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu