joi, 29 octombrie 2015

''Cazul'' Hoffenheim

Gruparea cu numele complet TSG 1899 Hoffenheim are vechi state de serviciu in sportul german si totusi impresia generala este ca ea a fost creata in…eprubeta. Rezultate au fost obtinute in atletism si gimnastica, dar clubul numarand peste 6 000 de membrii nu s-a remarcat prin nimic. Pana prin anii `90 cand Dietmar Hopp, co-intemeietorul firmei SAP, una dintre marile producatoare de software din lume, s-a decis sa sprijine financiar gruparea din care si el facea parte inca din vremea junioratului.
Ascensiunea in fotbal a fost vertiginoasa. In putini ani echipa a ajuns din cea mai joasa liga locala in liga regionala, cu bune rezultate, moment in care Dietmar Hopp a facut publica una dintre marile lui dorinte: aniversarea celei de-a 70-a zile de nastere sa coincida cu promovarea echipei in Bundesliga. Planul in aparenta fantezist a capatat insa curand forma si continut, masurile intreprinse avand un suport financiar solid. Ralf Rangnick a fost adus ca antrenor si echipa a facut in 2007 saltul in 2.BL, iar un an mai tarziu in Bundesliga. O seama de jucatori atrasi de perspectivele existente, ca Francisco Copado, Jochen Seitz, mai tarziu Chinedu Obasi, Andreas Ibertsberger au intarit clubul care apoi si-a aruncat tot mai departe privirile. Transferarea celor mai buni jucatori brazilieni ai promotiei respective, Carlos Eduardo si Luis Gustavo, alaturi de alte marimi ca Ibisevic, Salihovic, Sanogo, Hildebrand, Beck au afirmat echipa definitiv in constelatia fotbalului german.

Unele cluburi nu au vazut cu ochi buni ceea ce se petrece la Hoffenheim, la Dortmund publicul a protestat vehement, atacandu-l direct pe Dietmar Hopp pentru promovarea concurentei neloiale. Drumul lui Hoffenheim a continuat insa si marele finantator, care detine majoritatea actiunilor clubului si cu aceasta ultimul cuvant, a initiat constructia unui stadion realizat in timp record la Sinsheim, o bijuterie Wirsol Rhein-Neckar-Arena care reuneste numele celor doua cursuri de apa intre care se afla.


D. Hopp, intre timp pensionar si miliardar, ajuns la varsta de 75 de ani este in primul rand om de afaceri, el si-a vrut banii inapoi si de aici unele masuri care au influentat permanent evolutia echipei. Datorita neintelegerilor privind transferurile, Ralf Rangnick a demisionat si de atunci caruselul antrenorilor a determinat inconstanta, rezultate contradictorii si pericolul de retrogradare. Echipa a cedat, pentru bani multi, evident cu castig, o seama de jucatori printre care unii dintre cei amintiti maisus (Eduardo, Gustavo, Obasi, Ibisevic, Demba Ba, mai recent Firmino, un alt talent din tara “cariocas”). Marco Pezzaiuoli, Holger Stanislawski, Markus Babbel, Frank Kramer, Marco Kurz sunt cativa care si-au dat clanta din mana in mana ca antrenor dar succese nu a obtinut nici unul. Marcus Gisdol, care a salvat echipa de la retrogradare in 2013 parea sa fie omul viitorului dar recenta lui concediere si inlocuirea cu “batranul” salvator, Huub Stevens anuleaza toate speculatiile.

Hoffenheim insa nu se dezminte si a anuntat in ultimele zile o masura neobisnuita si-anume ca din 2016 echipa va fi incredintata lui Julian Nagelsmann (28 de ani) care poate avansa ca cel mai tanar antrenor din istoria Bundesliga. Va fi mai bine va fi mai rau nu se stie, probabil ca nici Dietmar Hopp care de regula nu risca pentru el ca om de afaceri si de sport contand doar rezultatele.

autor Georg Lorenz
sursa www.ilfovsport.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu